Trikovi kako izabrati savršene kestene, ispeći ih i lako oguliti – Vas Magazin
Zanimljivosti

Trikovi kako izabrati savršene kestene, ispeći ih i lako oguliti

 

Želite li da se nakon pečenja lakše i brže gule, stavite ih još vruće u vlažnu krpu i ostavite da stoje nekoliko minuta. Ako ih pripremate u pećnici, svakako ih poškropite vodom…

Da bi bili savršeni za jelo, plodovi kestena moraju biti veći, imati sjajnu koru na kojoj nema rupica. Također, trebali bi biti suhi i teški.

Sljedeći korak do savršenog zalogaja je pobrinuti se da su savršeno skuhani ili pečeni. Postoji nekoliko načina pripreme:

Na ploči štednjaka

Ako se odlučite za pečenje na ploči štednjaka, tada bi bilo dobro da nabavite tavu s rupicama, ali ako je nemate, poslužit će i klasična. Najprije im zarežite koru u križ, a nakon stavljanja u tavu ih pokrijte i povremeno protresite. Kora će se rastvoriti, a kesteni će dobiti boju, piše “24sata

U pećnici

Kod pripreme u pećnici kestene prerežite, potom ih poškropite vodom. Pećnica neka bude zagrijana na najjače, a bilo bi savršeno da imate protvan s rupicama. Gotovi su, ovisno o veličini, za otprilike 10 do 20 minuta.

Želite li da se kestenje nakon pečenja lakše i brže guli, stavite ga dok je još vruće u vlažnu krpu i ostavite da stoji nekoliko minuta.


Kuhanje u loncu

Odlučite li se za kuhanje u loncu tada plodove stavite u hladnu, malo posoljenu vodu. Sitniji kesteni se kuhaju oko pola sata, a krupniji – maroni – do sat vremena.

U mikrovalnoj

Pečenje u mikrovalnoj je vrlo jednostavno. Kesteni se razrežu na uobičajen način i stave se u mikrovalnu na maksimalnu temperaturu do minute. Čut će se kako počinju cvrljiti i nakon toga su gotovi.Kuhanje u mikrovalnoj gotovo je za pet minuta. Kestene morate razrezati, staviti u posudu s vodom, prekriti papirnatim ubrusom i staviti u mikrovalnu na otprilike pet minuta, ovisno koliko su veliki.

Na roštilju

Pečenje na roštilju je najbolji način jer su kesteni tako najukusniji. Razrežite ih kao da ih pripremate u pećnici pa ih poslažite na aluminijsku foliju na kojoj ste najprije napravili rupice. To stavite na rešetku roštilja i pecite dok se ne rastvore i dobiju lijepu boju.

Kako brzo ukloniti koru?

Ukoliko vam sirovo kestenje treba za pripremu nekog jela, a želite se riješiti kore, tada je najbolji način za to – mikrovalna. Plodovi se prerežu kao kod pečenja u pećnici, isperu se vodom da bi dobili dodatnu vlagu i stave se u mikrovalnu na jednu minutu.

loading...
To Top