Zanimljivosti

OVO SMRDIBUBAMA NIKAKO NE SMIJETE RADIT: Ako ste već pokušali, POSLJEDICE SU UŽASNE!

 

I ako nisu opasne mogu da budu veoma dosadne i da ispune priostoriju smradom 

Smrdibube su insekti koji nisu opasni jer ne piju krv i ne prenose zaraze, zato kada ih primetite sačekajte da se zaustave na nekom mjestu, pokupite ih papirnom maramicom i izbacite ih napolje, piše “Novi

Postoji staro narodno vjerovanje koje kaže da kad smrdljivi martin uđe u kuću biće para. Smatrano je da ga nikako ne treba ubijati ili tjerati napolje jer se tako tjeraju i pare iz kuće.

U Srbiji se svake godine pred zimu pojave smrdibube koje ljudima zadaju muke jer se pred hladnoćom povlače u tople stanove. Veoma su osjetljive na hladnoću pa na jesen pokušavaju da se povuku na toplo mesto i ulaze u domove u pokušaju da prežive. One ne traže hranu u vašoj kući već mračno i toplo mjesto gdje mogu da se zavuku. Trebamo da se naviknemo da će biti oko nas sve vrijeme dok ne padne snijeg.

U stanove ulaze kroz prozor, a neretko ih nalazimo i na vešu koji se sušio napolju. Najviše ih ima na onim mestima koja su blizu parkova, drveća i zelenila. Hrane se sokovima drveća i nekih biljaka, voćem i drugim isnektima.

Posljednjih dana upozoravaju nas da one mogu da piju krv i prenose zaraze što apsolutno nije tačno. Jedina šteta koju mogu da nam nanesu jeste da unište usijeve na njivama. Zovu ih još i Smrdljivi Martin i pripadaju grupi stjenica, ali nisu krvopije i neće vas napasti. Ne mogu da vas ujedu jer nemaju zube. Mnogi ih ne podnose zbog mirisa koji ispuštaju kada su uznemirene ili ugrožene i koji kod većine ljudi izaziva nagon za povraćanjem. Tako se one brane od predatora kojima pokazuju da nisu jestive.

Ne postoji hemijsko sredstvo koje je efikasno u borbi protiv njih. Jedino što možete da uradite jeste da stavite komarnike na prozor. Ako imate psa ili mačku znajte da za njih ove bube mogu da budu opasne ako ih progutaju ili sažvaću. Neće ih otrovati i usmrtiti, ali smrdljivi sekret dovodi do povraćanja.

Biljke od kojih smrdibube biježe jesu nana i bijeli luk. Kupite eterično ulje ovih biljaka i stavite par kapi na prozor. One se ne legu po stanovima kada je hladno već se samo sklanjaju od zime.

Savjetuje se da ukoliko ih primijetite nikako ih ne usisavajte jer smrad može dugo da ostane u usisivaču.

U krajnjem slučaju odbranite se lakom za kosu, a kažu da pomaže i naftalin koji nije skup.

NAJNOVIJI
To Top