Zanimljivosti

KAKO NAPRAVITI UKRASNE SAKSIJE ZA CVIJEĆE

 

 

Nekada je malo kreativnosti dovoljno da uz materijal koji imate kod kuće u podrumu I koji se odavno spremate da bacite, napravite vrlo korisne stvarčice.

Saksije za cveće jedna su od stvari koje lako i uz maštu i malo veštine možete napraviti. Imaćete jedinstveni I unikatni ukras u dvorištu ili na terasi. Svi će Vas pitati – gde ste ih nabavili, a Vi onda podelite svoje umeće I kreativnost.
Ukrasne saksije za sobno cveće možete napraviti od sledećeg materijala: rastvor cementa i vode, jutane vreće i obične saksije.

__
Postupak
Natopite jutanu vreću u pethodno napravljen rastvor cementa i vode. Odabranu saksiju stavite na natopljenu jutanu vreću, koju gužvanjem možete oblikovati po želji. Dok se cement nije stvrdnuo. Ostetke vreće koji vire odsecite makazama. Požurite jer se cement brzo stvrdne.
Dekorativne saksije za sobno cveće, naročito začinsko možete napraviti I od plastičnih flaša I salvete sa ukrasnim motivima.
Odsecite veliku plastičnu flašu na oko 10cm od vrha poprečno. Okrenite vrh flaše I u ugurajte u veći deo koji je odsečen. Ovo će vam dobro koristiti umesto tacne a ima funkciju rupica koje će regulisati oticanje vode. Flašu možete ukrasiti dekupaž metodom uz korišćenje salveta samotivima cveća.

Možete koristiti I metodu punjenja veće posude betonom.
Za ovaj projekat potrebne su vam dve posude, veća I manja, ulje, može i jestivo, pesak, cement i posuda za mešanje betona.
Namažite najpre uljem unutrašnju stranu veće posude. Zatim namažite istim uljem i spoljašnju stranu manje posude. Zamešajte beton sa vodom u srazmeri -1 deo cementa i 3 dela sitnog peska.

Na dno posude stavite mali komad stiropora koji ćete na kraju skloniti jer ima funciju rupice za oticanje vode.
Napunite umešanim betonom veću posudu do nekih 3cm ispod gornje ivice posude. Dobro protresite kako bi zaostao vazduh u betonu izašao i poravnajte.
Zatim manju posudu utisnite pažljivo u beton. Nemojte to raditi do samog dna, da biste omogućili formiranje dna posude. Onda u manju posudu postavite na primer težak kamen i ostavite da se učvrsti 48 sati. U međuvremenu, beton zalivajte povremeno vodom.
Kada prodje 48 sati, uklonite posude koje su vam koristile kao kalup i dobili ste unikatnu betonsku saksiju!
Saksiju možete na kraju ofarbati posebnom bojom za beton.
Saksije od starih pločica

 

 

Stare keramičke pločice kome nikom nisu potrebne možete jednostavno zalepiti super lepkom, u četvrtastom obliku ili u obliku zvezde. Vrhove možete po želji oblikovati turpijom za metal I tako dobiti jedinstven ukras.
Naravno, ideje su neograničene, kao saksije možete koristiti stare loncei šerpe, pa čak i upotrebljene koture od toalet papira ali samo za ožiljavanje sadnica.

Liveinternet

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

NAJNOVIJI
To Top